Jak ochránit matraci před znečištěním?

rozmery-povleceni

Každý z nás se chce dobře vyspat, co si budeme povídat, bez dobré matrace se nám to jen tak nepodaří.

Protože nákup kvalitní matrace není zrovna levnou záležitostí, tak bychom byly rádi, aby naše matrace vydržela jako nová, co možná nejdéle. Povíme si tedy, jak se o matraci starat, aby tomu tak bylo.

Základem je opatřit matraci matracovým chráničem, který zabraňuje jak pronikání vlhkosti či tekutin, tak pronikání a usazování prachu do matrace. Matracový chránič s PU zátěrem je nejen prodyšný, ale předchází i proleženinám a kožním problémům, upevníte ho na matraci prostřednictvím gumových úchytů v rozích. Zkrátka matracový chránič je velký pomocník do každé domácnosti.

matracovy-chranic
Matracový chránič nepropustný s PU zátěrkou, zobrazit produkt

Další důležitou součástí v péči o matrace je pravidelné praní ložního prádla. Ač se to nezdá, při spánku vypotíme velké množství potu (okolo jednoho litru) a jiných tělních tekutin, které se vstřebávají do ložního prádla a matrace. Proto doporučujeme měnit ložní prádlo – jak povlečení, tak prostěradlo minimálně jednou za čtrnáct dnů. Nezapomeňte prát s ložním prádlem i chránič matrace – vždy podle pokynů výrobce.

Otáčení matrace je další nezbytností, otáčíme ji všemi možnými způsoby – tedy zleva doprava, ale i směrem od nohou k hlavě a naopak. Matraci otáčíme přibližně jednou za čtvrt roku, záleží ale také na tom, jak často na matraci spíme a na hmotnosti člověka, který na ní spí.

Postel není trampolína, takže žádné skákání. Máte-li doma děti, víte, že tohle dělají moc rádi, ale pozor, skákání může poškodit jak strukturu matrace, tak polámat rošty. Radši děti vyžeňme ven, ať skáčou venku třeba panáka.

Čištění matrace není jen tak, podívejte se na štítek, který najdete na matraci a máte tam přesné pokyny ohledně údržby přímo od výrobce a to z důvodu, že každý materiál je jiný a vyžaduje jinou péči. Pozor tedy, štítek nikdy neodstraňujte, bude se vám hodit.

Domácí mazlíčci, to je trošku kontroverzní téma, spousta z nás má doma nějaké to zvířátko a kdo z nás umí pokaždé odolat smutným očím, mňoukání nebo kňučení..  Ale bohužel naši mazlíčci jsou schopni přinést do naší postele spoustu bakterií a nečistot, které se dostanou i do matrace. Takže pokud zrovna neodoláme, tak  se musíme postarat o to, aby nás mazlíček šel do postele co možná nejčistější a samozřejmě tomu musíme uzpůsobit i četnost praní ložního prádla a chrániče.

Nebudeme si lhát, i přes sebedokonalejší péči budeme jednou muset matraci vyměnit, ale pokud se o ni budeme dobře starat, její životnost tím výrazně prodloužíme. Kvalita našeho spánku je důležitá pro naše zdraví, je to přirozený způsob, jak si naše tělo může odpočinout, nabrat nové síly a znáte to - ve zdravém těle zdravý duch. Takže udělejme vše proto, aby se nám dobře spalo.