Změna času – jak se na ní připravit?

Změna času

Jaro už se pomalu začíná zabydlovat, den se pomalu prodlužuje a nás opětovně čeká chvíle, kdy musíme posunout ručičky budíku o hodinu dopředu.

Pro ty z nás, kteří tráví v tu dobu noční směnu v práci je to určitě milý přínos. A pro nás ostatní? Ztráta šedesáti minut drahocenného spánku. Času, který využívá naše tělo k regeneraci a načerpání sil pro nový den.Tento rok připadne změna na noc ze soboty na neděli, kdy konkrétně v neděli 26.3. ve 2 hodiny ráno posuneme ručičku na budíku o hodinu dopředu. Naštěstí si většina z nás ale může v neděli přispat, což nemění nic na tom, že naše tělo se podle průzkumů s touto změnou vyrovnává přibližně týden.
Změna času je v České republice zavedena od roku 1979 a jejím hlavním důvodem byla úspora energie. Ze začátku byl totiž letní i zimní čas stejně dlouhý – tj. 6 měsíců. Přirozený je čas zimní – hlavně s ohledem na naše zdraví. Letní čas platí kromě pár výjimek ve všech státech EU.

Tady nabízíme pár tipů, jak posun času ustát co nejlépe

Možná by nebylo od věci věnovat při sobotním úklidu trochu více pozornosti naší ložnici. Setřít prach, vytřít, intenzivně vyvětrat a ubrat topení. Ideální je stáhnout teplotu na zhruba 17–19°C. Zároveň se zbavíte i vydýchaného a těžkého vzduchu, který by vám akorát přivodil při nejmenším bolest hlavy nebo malátnost. Skalní jedinci už dokonce při otevřeném okně spí i celou noc.

První úkol máme za sebou a teď se můžeme vrhnout na postel. To je přece základ. Určitě bychom měli zvolit správný polštář – tak aby zaručil správnou oporu naší páteři, o tom jak správně vybrat polštář jsme psali na našem blogu. Když už jsme v tom, možná by nebylo od věci už i přikročit k výměně přikrývky. Co vy na to? Neradi se s ní loučíte? Věřte, že třeskuté mrazy nás už nečekají a pod celoroční přikrývkou se aspoň nebudete v noci budit věčným odkopáváním. Teplou přikrývku přece můžete nahradit teplým povlečením.

A tak hurá povlékat

Za okny je možná krásně se probouzející jaro, ale vy se nenechte prvními slunečními paprsky zmást a rozhodně ve skříni sáhněte po tom pravém povlečení, abyste se ráno neprobudili skřehlí a se studenýma nohama. Saténovému povlečení dejte ještě chvíli volno, v létě jeho chladivý efekt oceníte spíš. Vhodnější alternativou je mikroplyšové povlečení. Je heboučké jako plyšový medvídek, zároveň prodyšné, takže se vám bude krásně usínat. Pokud máte rádi teplíčko, nebo chcete ještě naposledy okusit blažený pocit zachumlat se do svého pelíšku, vytáhněte i mikroplyšové prostěradlo. Možná je to teď naposled a dalších půl roku se neuvidíte jinak, než při otevření skříně.

Na povlečení z toho materiálu se nesmí používat aviváž, ze své zkušenosti ale mohu doporučit parfémy na praní. Prádlo bude krásně provoněné, zachová si své vlastnosti a vám se bude krásně usínat. Dobře poslouží ale i parfém na polštář nebo i levandule ve skříni. A nakonec, co zkusit večer vynechat televizi, mobil a počítač? Není lepší to vyměnit za teplou vanu a dobrou knížku před spaním?

Tak neponocujte dlouho a dobrou… A doufejte, že sousedi to mají stejně jako vy …