Aby černá černou byla, aneb jak mít povlečení stále krásně černé

prani-cerneho-povleceni

Jeden z nejčastějších dotazů na které se nás ptáte je: „Jak vyprat povlečení, aby tmavá barva zůstala zachována?

„Mnozí z nás perou každý týden několik praček prádla, a tak všichni můžeme říci, že v praní prádla máme bohaté zkušenosti, ale určitě i Vám se stalo, že tmavé/černé prádlo najednou už nemá svou tmavou, jiskrnou, elegantní barvu, ale naopak je vybledlé, zašedlé, zkrátka už to není ono. Proto jsme si pro vás připravili pár tipů, co dělat, aby se vám to už nestalo.

Základem je čistá pračka

Povíme si proč: když pračku nebudeme pravidelně čistit, tak se nám na černém prádle zachytí různé nečistoty a chloupky z jiných látek, které na černém podkladě obzvláště vyniknou.

Tady pro vás máme pár tipů, co udělat, aby pračka byla čistá:

Dvířka pračky ani dávkovací šuplíček nezavírejte, to aby pračka mohla dobře vyschnout. Kde není mokro/vlhko netvoří se plíseň ani bakterie.

Léty ověřený způsob čištění pračky pomocí octa a jedlé sody možná znáte, ale pokud ne, tak pro vás máme návod, jak na to. Nejprve hadříkem namočeným v octu s vodou omyjeme těsnící dveře, gumy a zásobník (tady budeme potřebovat někdy i kartáček). Nastavíme pračku na nejdelší program s nejvyšší teplotou, do bubnu pračky nalijeme dva hrnečky octa, zároveň ocet dáme i do přihrádky na aviváž a pračku pustíme. Nebo další variantou je ocet v kombinaci s jedlou sodou. Půl hrnečku jedlé sody rozpustíme ve vodě a nalijeme do zásobníku na prací prášek a aviváž. Do bubnu pračky dáme opět dva hrnečky octa, ale k tomu ještě jeden sáček sody. Pračku opět pustíme na nejdelší program s nejvyšší teplotou. U obou variant po doběhnutí programu pračku ještě jednou propláchneme.

Nezapomeneme však ani na filtr pračky, který se nachází ve spodní části. Filtr zbavíme nečistot, propláchneme teplou vodou a čistý filtr opět vrátíme zpět do pračky.

Další zásady jsou:

„Povlečení perte vždy odděleně od ostatního prádla“. Nikdy nepereme povlečení spolu s prostěradlem a dalším prádlem. Proč? Prádlo může pustit chloupky, které se pak zachytí na tmavém povlečení a nehoda je na světě.

Povlečení perte vždy naruby. Ptáte se proč?. Látka povlečení je barvena pigmenty, které jsou sice vpraveny hluboko do tkaniny, ale když povlečení nebudete prát naruby, pigmenty se časem operou a barvy už nebudou tak jasné a výrazné. Přitom stačí tak málo, povlečení otočit naruby.

Pračku neplňte až k prasknutí, prádlo tak nemá dostatek prostoru a nevypere se tak, jak by mělo.

Výběr pracího prášku. Osobně doporučujeme prací gely a to z důvodu, že se snadněji rozpouští a nezanechávají takové stopy. Na čistě černé ložní prádlo bez vzoru doporučujeme použít prací gel na černé prádlo. Ale dále velký POZOR, pokud je ložní prádlo se vzorem, prací gel na černé prádlo by způsobil to, že např. z bílé by byla našedlá, takže jediný správný prací gel je ten, na barevné prádlo!

Posledním bodem je sušení prádla, doporučujeme nesušit černé prádlo na přímém slunci, mohlo by vyšisovat.

Doufáme, že naše rady, jak prát tmavé povlečení, vám pomohou zachovat vaše povlečení co nejdéle jako nové.