Co nám říkají prací symboly a znaky

co-nam-rikaji-praci-symboly-a-znaky

Proč je důležité, abychom věděli, co který symbol znamená? Odpověď je jednoduchá, protože chceme, aby naše prádlo zůstalo co nejdéle krásné, zářivé, zkrátka jako nové. Pojďme se tedy společně podívat na základní prací symboly a znaky trošku blíže.

Co obsahuje cedulka se symboly

Druh materiálu – na cedulce s pracími symboly by vždy měla být informace z jakého materiálu se látka skládá. Podle toho tak vždy vybereme, jaký prací program na danou látku můžeme použít, abychom látku nepoškodili a nezničili si tak naše prádlo.

symboly-prani

Symbol vaničky vždy obsahuje číslo, které nám udává nejvyšší možnou teplotu, na kterou prádlo můžeme vyprat, aby nedošlo k jeho poškození. Může se stát, že znak vaničky na štítku bude jednou nebo dvakrát podtržený, to znamená, že pak musíme kromě teploty, prát prádlo šetrněji v případě jedné čárky a v případě čar dvou - ždímat na menší počet otáček. Pokud bude ve znaku vaničky chybět číslo, ale bude tam nakreslená ruka, tak nám znak říká, že prádlo musíme prát výhradně v ruce, takže pozor, takové prádlo do pračky opravdu nepatří. V případě, že vanička bude přeškrtnutá, tak bohužel není možný tento materiál prát a v případě namočení bychom měli s takovým materiálem manipulovat velmi opatrně.

symboly-cisteni

Symbol kolečka – je symbolem čištění, ale ne tak ledajakého, jedná se o čištění chemické, které je trochu složitější a spadá do rukou především prádelnám. Většinou je kolečko opatřeno nějakým písmenem, které nám přesně říká, jak smí být s prádlem zacházeno. Základní je písmeno F, které říká, že smí být použito obvyklé uhlovodíkové čištění. Písmeno P říká, že je možné šetrně čistit za pomocí perchloretylenu. Písmeno W vyjadřuje profesionální modré čištění. V případě, že je kolečko přeškrtnuté, znamená to, že prádlo nesmí být chemicky čištěno.

symboly-beleni

Symbol trojúhelníku nám sděluje, zda můžeme prádlo bělit. V případě, že je trojúhelník přeškrtnutý, je bělení zakázáno.

symboly-suseni

Symbol čtverce s kolečkem nám udává informace ohledně sušení. Pokud jsou ve čtverci tečky, můžeme sušit prádlo v sušičce na prádlo, v případě jedné tečky sušíme na sníženou teplotu, dvě tečky nám říkají, že můžeme sušit na standartní teplotu. Pozor, v případě přeškrtnutého čtverce je sušení v sušičce zakázané.

symboly-zehleni

Symbol žehlení je vždy opatřen tečkami uvnitř žehličky, které nám udávají, jakou teplotu na žehlení prádla můžeme použít.  Jedna tečka je velmi opatrné žehlení s maximální teplotou 110°C, dvě tečky žehlení na maximálně 150°C a tři tečky značí 200°C. Pokud je žehlička přeškrtnutá, znamená to, že prádlo nežehlíme! Někdy můžeme mezi symboly najít i žehličku s vystupující párou, tento symbol nám doporučuje a nebo v případě přeškrtnutí naopak zakazuje žehlení s napařováním.