Pereme utěrky rychle a účinně

pereme-uterky-rychle-a-ucinne

Kuchyňské utěrky jsou součástí našeho každodenního života v kuchyni, jsou zkrátka naším pomocníkem, naší pravou rukou – utíráme do nich nádobí, kuchyňské povrchy a přiznejme si, že do nich občas utřeme i ruce.

Zkrátka utěrky máme vždy při sobě, proto dostávají poměrně zabrat. Připravili jsme si pro vás tedy tipy, jak se o utěrky starat, jak je prát, aby byly co nejdéle jako nové. Pokusíme se s Vámi podělit i o zkušenosti, jak vyprat zašedlé a skvrnité utěrky.

Praní utěrek

Pokud si koupíme utěrku novou, doporučujeme jí jednou až dvakrát vyprat, aby se tak aktivovala její sací schopnost. Určitě si vzpomínáte, jak praly utěrky naše babičky – respektive naše babičky utěrky vyvařovali v hrnci. Naštěstí dnes už hrnec používat nemusíme, stačí nám pračka zapnutá na teplotu 40-60 °C (podle symbolu uvedeného na utěrce) a klasický prací prostředek. Po vyprání vyžehlíme na vyšší teplotu a složíme.

Odstranění skvrn

Stane se, že na utěrce vzniknou skvrny, pokud si toho všimneme, pokusíme se skvrnu odstranit hned, protože čím dříve se skvrnou začneme bojovat, tím větší šanci na vyprání máme. Pustíme se tedy hned do tipů, jak na to.

Žlučové mýdlo je starým dobrým osvědčeným přípravkem na odstranění skvrn. Žlučové mýdlo naneseme na skvrnu a promneme v ruce tak, aby se mýdlo dostalo až do hloubky tkaniny. Pokud je skvrna odolná, necháme působit do rána a pak vypereme klasicky v pračce. Určitě víte, že žlučové mýdlo můžete koupit, jak v tuhé, tak tekuté podobně, zkrátka, každý si sám vybere, to co jemu vyhovuje.

Jedlá soda – do lavoru napustíme teplou vodu, přidáme 3-4 lžíce jedné sody, lžíci soli a trochu tekutého mýdla - promícháme, ponoříme utěrky a necháme působit (maximálně půl až tři čtvrtě hodiny), pak opět vypereme klasicky v pračce.

Jar – přímo na skvrnu aplikujeme jar, promneme v ruce a necháme působit. Jar působí dobře na mastnotu nejen na nádobí, ale i na textilu. Nakonec opět vložíme do pračky a vypereme.

Tablety do myčky. Pokud se vám nechce namáčet a drhnout se se skvrnami, vyzkoušejte následující tip. Do bubnu pračky vložte dvě tablety do myčky a pusťte program pračky alespoň na 60 °C.  Pokud mají utěrky opravdu odolné skvrny, doporučujeme k tabletám přidat i prací prášek. Odměnou Vám budou nejen čisté utěrky, ale i čistá pračka.

Ještě bychom rádi připomněli jednu nebo vlastně dvě zásady - i utěrky je třeba třídit podle barev, předejdeme tak nežádoucímu zašednutí a zbarvení. Čím vyšší teplotu zvolíme, tím větší je pravděpodobnost odstranění skvrn, ale vždy sledujeme prací štítek na utěrce.