Jak si kdo ustele, tak si lehne

Jak si kdo ustele tak si lehne

Určitě všichni znáte toto staré české přísloví, protože dobře si lehnout a vyspat se, chce totiž každý, ale stlát postel, to už není zrovna oblíbená činnost.

Jenže jak se říká, bez práce nejsou koláče a to tady platí dvojnásob, jestli necháme postel rozházenou, neustlanou, těžko se nám v ní bude dobře spát.

Tady se určitě rozdělíme na dvě skupiny. Jedna skupina lidí bude zastávat názor, že je lepší postel vůbec nestlat, protože neupravená postel s rozházenými dekami a polštáři lépe dýchá, není vlhká a tudíž se tam nedrží roztoči. Druhou skupinu budou tvořit lidé, kteří mají postel rádi dokonale ustlanou, upravenou a neuspořádaná postel je zkrátka rozčiluje. Pokud patříte do první skupiny, tak tady asi vaše počtení končí, pokud naopak spadáte do skupiny druhé, řekneme si společně, jak postel dokonale ustlat.

Základem je dokonale rovné a hladké prostěradlo. Jestli čtete náš blog pravidelně, tak už jste jistě narazili na náš článek „Jak přelstít prostěradlo“ tudíž náš trik na dokonale hladké prostěradlo už tedy znáte a máte v malíku. Pokud jste nečetli a teď nemáte čas anebo chuť článek hledat, tak tip na dokonale hladké prostěradlo spočívá v použití úchytů na prostěradlo. Je to pomůcka, která za málo peněz opravdu zahraje hodně muziky. S napínáky se vám už nikdy nestane, že by prostěradlo někde vylezlo, nebo že by bylo nakrabacené. Zkrátka bez upínáků by to nešlo nebo šlo, ale bude vás to stát zbytečnou práci navíc.

Na dokonale upravené prostěradlo patří samozřejmě i pečlivě urovnaná přikrývka, samozřejmostí o které se nemusíme rozepisovat je kvalitní povlečení. Existuje mnoho způsobů, jak postel ustlat. Většinou skládáme přikrývku tak, že jí chytneme za kratší strany, přeložíme na půl a je hotovo, pokud chcete stlát postel v tomto duchu, chyťte přikrývku v polovině, lehce s ní třepněte, položte na postel a uhlaďte – uvidíte ten rozdíl. Ještě pro vás máme tip na další variantu stlaní, která je velmi populární. Přikrývku chytneme za kratší stranu a zvedneme nahoru, druhý konec položíme na půlku jednoho lůžka, přehmátneme si zhruba do jedné čtvrtiny po delší straně přikrývky, přiložíme ohnutím volný konec přikrývky k té, která už je na lůžku a uhladíme, tato varianta chce trošku cviku, ale vyzkoušejte – stojí zato.  

Přikrývku máme tedy dokonale ustlanou, ještě je třeba pověnovat se parťákovi v podobě polštáře. Aby polštář nebyl zdeformovaný a slehnutý, je třeba ho pravidelně protřepávat a otáčet. Časem se může stát, že náplň polštáře je třeba doplnit, pokud máme polštář plnitelný, stačí dokoupit náplň do polštáře a dle své potřeby polštář doplnit, pokud ovšem polštář plnitelný nemáme, je lepší polštář vyměnit za nový.

Nakonec můžeme postel ještě upravit dekoračními polštářky a přehozem, protože řekněme si na rovinu, i když techniku stlaní postele máme už v malíčku, tak postel s přehozem a polštářky bude vypadat ještě daleko, daleko lépe.