Jak správně věšet a sušit povlečení

Jak správně věšet a sušit povlečení

Povlečení v dnešní době už neplní jen funkci ochrany polštářů a peřin, ale stalo se součástí designu našich ložnic.

Proto při výběru klademe důraz jak na kvalitu, tak na vzory, aby naše ložnice tvořila harmonický celek. Aby nám povlečení vydrželo co nejdéle, musíme se o něj dobře starat, proto se v dnešním článku zaměříme na to, jak správně povlečení věšet a sušit.

Nejoblíbenějším způsobem sušení povlečení je venku na šňůře, ale i to má svá pravidla. Začneme tím, že povlečení otočíme na rubovou stranu, protože na prudkém slunci by barvy mohli začít blednout. Pokud máme hodně místa sušíme tak, že povlečení přendáme přes několik šňůr, zabráníme tak jeho vyvěšení. Pokud místo nemáme, tak ho pověsíme klasicky na jednu šnůru a to tak, že ho chytíme za zámečky, které jsou na krajích a přehneme – a to z důvodu, že zámečky jsou pevné a povlečení se tak snadno nevyvěsí. Pokud sušíme na sušáku doma, tak se zkusme vyhnout sušení v koupelně, protože je to místnost vlhká, často bez oken a prádlo by mohlo snadno zatuchnout a to nechceme.

Dále máme možnost sušení povlečení v sušičce na prádlo. Tady buďte vždy opatrní, najděte si na povlečení štítek s pracími symboly, které jsme podrobně zmiňovali v jednom z předchozích článků na blogu a podle toho se dozvíte, zda je vůbec možné dané povlečení sušit v sušičce na prádlo. Pokud ano, tak máte vyhráno. U sušičky platí zlaté pravidlo a to takové, že na čím větší teplotu sušíme, tím rychleji opotřebováváme, takže sušte na nižší teplotu a pomaleji. Povlečení do sušičky dáváme vždy po rubové straně a zapnuté, jinak se nám z něj udělá koule zamotaná v jednom povlaku a sušení bude trvat dlouhou dobu. Jakmile bude prádlo usušené, doporučujeme ho ze sušičky vyndat a to ještě teplé, protože pokud vyndáme prádlo rychle, snadno ho uhladíme, složíme a pravděpodobně nebude nutné ho ani žehlit.

Ještě pro vás máme jeden tip, při sušení v sušičce k povlečení přihoďte dva nebo tři tenisáky, které prádlo oddělí a zlepší cirkulaci vzduchu. Pokud máte doma nějakou vůni, třeba parfumáž nebo esenciální olej, který máte rádi, tak stačí dát na míček, který vložíte do sušičky a prádlo bude krásně vonět.

Věříme, že naše tipy přispějí k tomu, aby vaše povlečení vypadalo co nejdéle jako nové, mělo krásné zářivé barvy a bylo nadýchané