Jak vybrat podsedáky na židle i zahradní nábytek?

Jak vybrat sedák

Toužíte oživit a zútulnit váš interiér? Mnohdy stačí jen malá změna – například vyměnit textilní doplňky a dojem z domácnosti je hned jiný. Kromě polštářků, závěsů a ubrusů nezapomeňte na podsedáky (nejen) na židle.

Plní také praktickou úlohu, zpříjemní vám delší sezení na jinak tvrdých židlích a v chladu zahřejí. Doplní židle u jídelního stolu, stoličky, křesla i zahradní nábytek. Jak vybrat ty pravé?

Kvalitní materiál je základ

Prvním krokem při výběru toho správného podsedáku jsou rozměry. Začněte tedy tím, že přeměříte strany židle nebo jiného kusu nábytku. K nejběžnějším rozměrům patří 40 x 40 cm u podsedáků na židle, 50 x 50 cm pro křesla a stoličky. Kulaté sedáky z naší stálé nabídky mají průměr 40 cm. Pozornost věnujte také výšce podsedáku – obecně platí, že čím vyšší, tím měkčí. K našim nejprodávanějším patří sedáky na křesla s výškou 7 až 9 cm. Většina podsedáků má také praktické šňůrky, díky kterým je k nábytku připevníte.

Aby vám podsedáky dělaly radost co nejdéle, zaměřte se na materiál. Musí být odolný vůči prošoupání či roztržení. Ujistěte se, jestli se dá snadno a opakovaně čistit. Všechny naše potahy na sedáky vyrábíme ze 100 % bavlny. Víme, že tento přírodní materiál patří mezi zákazníky k nejoblíbenějším. Vyznačuje se příjemností na dotek a zároveň velkou výdrží. Výplň tvoří duté vlákno a drcený molitan. Díky vložce z dutého vlákna je povrch rovný a bez hrbolků. U některých tenčích sedáků na židle (s výškou 1,5 cm) tvoří výplň jen samotný molitan.

Jak se o podsedáky starat?

Menší nečistoty vyčistíte rychle ručně pomocí navlhčeného hadříku či houbičky. Prát je lze i v pračce na 40 stupňů (v pracím prostředku pro barevné oblečení). I při opakovaném praní stále drží barvu i tvar. Nechte je vždy dobře proschnout, ale raději ne na přímém slunci, aby nevybledly. Vyhněte se také používání kolíků, které by mohly poškodit tvar výplně.

Vybírejte z různých barev a vzorů

Každý interiér má své jedinečně kouzlo, které textilní doplňky skvěle podtrhují. Mohou ho doplnit a ladit s ním, ale také vytvořit zajímavý kontrast. V našich kolekcích najdete širokou barevnou škálu i nejrůznější motivy.

  • Jednobarevné motivy se hodí do každého interiéru a snadno se ladí s dalšími textiliemi. Podle svých preferencí můžete zvolit minimalistické a neutrální barvy jako je šedá, hnědá, černá, nebo naopak aktuálně rozjasnit byt svěžími barvami v duchu jara.
  • Jarní květinové vzory ozdobí celé období jara a léta. Jemné květiny jsou dekorativní a něžné. K dostání jsou také oboustranné sedáky – když se vám květiny omrzí, otočíte je a využijete minimalističtější variantu.
  • Venkovský styl – jako kdybyste se ocitli v ložnici vaší babičky. K venkovskému stylu neodmyslitelně patří pruhy, kostky, ale také třeba oblíbený mirabelkový vzor.
  • Veselé a barevné podsedáky udělají radost nejen dětem v pokojíčku. V nabídce máme například zajímavé geometrické vzory.

Podsedáky na terasu, balkon i zahradu

Zahradní nábytek je často vyrobený z pevných tvrdých materiálů. Abyste vykouzlili co nejútulnější místo pro chvíle odpočinku, doplňte posezení měkkými podsedáky. Ty vás ochrání i před chladem. Hodí se nejen na zahradní židle a křesla, ale také lehátka nebo lavice. Doplňte je polštářky a dekami a užívejte si chvíle venku až do pozdních večerů. Útulnou atmosféru podpoříte svíčkami, květinami nebo drobnými dekoracemi.

Při jejich výběru myslete opět na to, aby se podsedáky daly rychle ručně vyčistit. Venku se snadno zašpiní ať už při grilovačce, po práci na zahradě nebo když na ně vyskočí vaši domácí mazlíčci. Stejně jako je na zimu potřeba uskladnit zahradní nábytek, zazimujte správně i venkovní textil. Nejprve ho vyčistěte, a poté zabalte do odolného obalu (například igelitového). Pozor, aby byly podsedáky i polštáře důkladně suché a nezplesnivěly. Do příštího jara na vás počkají a budou vám pak opět sloužit jako nové.

Sedáky nejen pro zahradní nábytek rádi vyrobíme přímo na míru v barvách a vzorech podle vašeho výběru. Napište nám a domluvíme se!