Klidný a ničím nerušený spánek

Klidný a ničím nerušený spánek

O spánku už toho bylo napsáno hodně, ale přesto jeho délku a kvalitu mnozí podceňují.

Spánek je stále pro mnoho z nás jen biologická potřeba. Přitom bychom si měli všichni uvědomit, že klidný a ničím nerušený spánek ovlivňuje naši duševní pohodu i zdravý život.

Kvalitní spánek má několik fází. Abychom prošli těmito fázemi, je nutné spát dostatečně dlouhou dobu (7-8 hodin), aby naše tělo mohlo regenerovat a probudit se již z lehkého spánku. Pojďme se tedy společně podívat na tipy, jak na to:

Větrání

Teplota a čerstvý vzduch

Základem kvalitního spánku je teplota v naší ložnici, proto bychom vám doporučili před každým spánkem otevřít okno a vyvětrat. Čerstvý a chladnější vzduch dělá přímo zázraky. Teplota v ložnici by měla být mezi 17 – 19 °C z čehož vyplývá jednoduchá rovnice - ložnici nepřetápíme.

Pokuste se vypnout

Všichni víme, že dnešní hektická doba nás tlačí k tomu, abychom toho zvládali více a více, ale opravdu toho musí být tolik? Zkuste se nad tím zamyslet. Pokud pojedete dlouhodobě na hraně, tak se časem začnou ozývat zdravotní problémy a to za to přeci nestojí.

Délka spánku

Ač se to nezdá, délku spánku nelze podceňovat, už jsme zde uváděli, že ideálně dlouhá doba spánku dospělého člověka je 7-8 hodin, u dětí je to ještě o něco déle. Pokud si vaše tělo navykne na pravidelné vstávání a usínání, tak potřeba spánku večer se dostaví sama od sebe.

Nepodceňujte v čem spíte

Kvalitní polštář a deka je základem. Nevhodný polštář vám bude působit problémy s krční páteří, příliš silná nebo slabá deka zase bude mít za následek, že vám bude horko nebo zima. K tomu samozřejmě patří i výběr kvalitního povlečení - zaměřte se především na kvalitní materiály.

Modré světlo

Modré světlo

Víte co je to modré světlo? Pro ty co neví, tak je to světlo, které produkují obrazovky našich počítačů, telefonů, televizí a tabletů, které způsobuje zpožďování biologických hodin. Následkem toho se nám špatně usíná, trvá nám to déle a výsledkem je nedostatek spánku. Proto se doporučuje, půl hodinu před spánkem odložit všechna naše výše uvedená zařízení.

V dnešním článku jsme vám přinesli pár základních tipů jak se dobře vyspat. Pojďte do toho s námi a vyzkoušejme to. My vám k tomu už jen popřejeme dobrou noc a sladké sny.