Aby se škůdci nezabydleli ve vaší posteli

Škůdci v posteli

Pokud se Vám dělají ekzémy, máte často ucpaný nos, rýmu, kýcháte nebo vás svědí oči je dost možné, že máte pouze nějakou virózu.

Ale pokud to trvá delší dobu, je tak velice pravděpodobné, že máte doma roztoče nebo že s nimi i sdílíte vaši postel. Co jsou roztoči? Pro lidské oko neviditelní broučci, kteří se živí šupinkami lidské kůže a jejich výkaly způsobují zdravotní problémy obzvláštně pokud jsou Vaši blízcí nebo vy alergikem. Tyto malé potvůrky mají velice rádi teplo a vlhko a pokud už u Vás bydlí, tak likvidace je dosti obtížná. Nezoufejte, nejste v tom sami. Celá ¼ Čechů má alergii na roztoče a bojují s nimi úplně stejně jako vy.

A jak se vyhnout nechtěným návštěvníkům Vaší postele?

Roztoči si nejvíce libují v matraci. Můžeme jim předejít speciálními anti alergenními povlaky, popřípadě matrací z POLYURETANOVÉ PĚNY.

Dále je důležité pravidelně a často větrat, nepřetápět zbytečně bytové prostory.

Pokud máte staré lůžkoviny, doporučujeme vyměnit za nové a kvalitní přikrývky a polštáře. Také byste měli prát povlaky alespoň na 60 °C (což není bohužel vždycky možné) – je nutno se řídit vždy pracími symboly uvedenými na výrobku. Předejdete tak nestálosti barev a možné větší srážlivosti povlečení.

Mýty:

Mýtus 1: Roztoči se lépe drží v přikrývce z peří, než-li v té z dutého vlákna

– pravdou je že kvalitní péřové výrobky z peří a prachového peří jsou zpracované za použití ekologických pracích prostředků a splňují normu EU. Jsou sterilizovány za teploty 130 °C, takže uvnitř se nenacházejí žádné živé organismy a díky tomu jsou vhodné i pro alergiky.

Mýtus 2: Pokud budu textilie často prát, tak se zbavím roztočů

– uvědomte si, že opakovaným praním a mechanickým namáháním textilie, se struktura tkaniny rozvolňuje, vznikají tak mezi vlákny větší mezery, a naopak je pro roztoče snadnější se dostat dovnitř. Počítejte s tím, pokud nemáte lůžkoviny z nano tkaniny budete časem nuceni si koupit lůžkoviny nové.