Jak si vybrat to správné prostěradlo?

Jak si vybrat to správné prostěradlo?

Co si budeme nalhávat, prostěradlo je stěžejní částí naší postele. Chrání nejen matraci před znečištěním, ale dobré a kvalitní prostěradlo nám zároveň poskytne správný komfort při našem spánku.

Určitě není nic příjemného, když vás prostěradlo v noci hřeje, nebo správně nesedí na matraci, při každém otočení v noci se pod vámi shrnuje, vylézá z rohů a ráno vaše postel vypadá jak po boji. To pak nezbývá, než každý večer před spaním prostěradlo vypnout a narovnat, ale koho to baví, že? Proč se to vůbec děje a jak tedy správné prostěradlo vybrat?

Existuje mnoho druhů prostěradel, od klasických plachet, po napínací s gumou. Další kapitolou je pak složení, ze kterého jsou vyrobená, některá jsou vhodná více na léto, jiná pro zimní období. Ale pojďme se podívat na ty nejčastější, které jsou v nabídce.

Nejdříve se podíváme na druh materiálu a způsob uchycení k matraci.

KLASICKÉ PROSTĚRADLO – BAVLNĚNÁ PLACHTA

Už naše maminky a babičky byly zvyklé na klasická prostěradla bez gumy. Jednoduše bílá plachta, která se pod matraci podkládala. Byla bez gumy, dala se mandlovat, ale povlékání zabralo určitě více práce než natahovací prostěradlo. Když dosloužilo, dalo se použít dále, šikovná hospodyňka ho rozstříhala a ušila si plátěné ručníky, hadříky nebo utěrky. Dodnes jsou tato prostěradla v nabídce, protože mají opravdu široké využití – wellness, místo deky na pláž, v létě místo přikrývky a v neposlední řadě třeba i jako ubrus na svatbu.

Ale pojďme se vrátit k funkci prostěradla. Jsou případy, kdy se Vám toto prostěradlo bude hodit více než napínací. Přijede návštěva, rozložíme sedací soupravu a je to tady. Napínací prostěradlo nelze na 2 místech uchytit, takže stačí vzít plachtu a zastrkat ji pod opěradla a rázem je problém vyřešen.

Na klasickou postel pak povlékáme stylem, že u hlavy se prostěradlo pod matraci nezakládá, pouze po stranách a u nohou. A jak by mělo být veliké? Samozřejmě záleží i na výšce matrace a jejím uložení v rámu postele, takže při klasické výšce 15cm matrace a rozměru lůžka 90x200 je to 30 cm do každého boku a 30cm u nohou – takže 150x230cm. U manželského lůžka 180x200 o stejné výšce pak 220x240cm.

Tento typ prostěradla lze využít celoročně.

JERSEY PROSTĚRADLO S LYCROU

V poslední době patří mezi velmi oblíbené prostěradlo právě napínací Jersey prostěradlo s lycrou. Jeho složení je 95% bavlna a 5% elastan. Přirovnat si ho můžete třeba ke klasickému bavlněnému tričku. A jestli chcete domů opravdu příjemné prostěradlo, kupte si toto a ne pouze obyčejné JERSEY bez elastanu. To má sice složení ze 100% bavlny, ale po pár nocích se bude hrnout – jak jsme uváděli ze začátku článku.

No, zkuste si obyčejné tričko vytáhnout třeba přes koleno..povolí a určitě bude mít i větší srážlivost. Naopak to s lycrou krásně na matraci přilne a bude stále vypnuté. Dále pak nemá sklon k tvorbě žmolků, jako jersey prostěradla. Máte suché ruce, zatrhávají se vám nehty nebo trpíte na suché a popraskané paty? Pak ze zkušenosti bude toto prostěradlo lepší volbou než třeba froté, které má smyčky a budete o ně v noci zatrhávat.

Takže když si to shrneme – tato varianta prostěradla bývá v nákladu trošku dražší, ale věřte, že za ušetřenou práci a klidnou noc to stojí. Co říkáte?

Lze ho určitě použít celoročně, ale na léto je super, má mírně chladivý efekt.

FROTÉ PROSTĚRADLO

Takový první nástupce po klasických plachtách je léty zažité froté prostěradlo. Složením 80% bavlna a 20% polyester. Typické pro tento druh jsou malé smyčky. Na matraci rovněž dobře drží a díky přidanému polyesteru ani při správném postupu praní nemění svůj rozměr. V posledních letech je v oblibě na druhém místě za výše zmiňovaným jerseyovým s lycrou. Také i díky povrchu a možnosti vytažení smyčky – prstýnkem, řetízkem – nebo zachytávání popraskanými patami ztrácí body. Pro někoho je nepříjemné a škrábe, pro jiné je jasnou a osvědčenou volbou kvality, na kterou jsou léta zvyklí.

Prostěradlo moc nedoporučujeme v letních měsících, může Vám být teplo, pro zbytek roku, skvělá volba.

A v poslední řadě tu máme:

MIKROPLYŠOVÉ (MIKROFLANELOVÉ PROSTĚRADLO)

To je prostěradlo s chlupem. Huňaté a hebké jako myší kožíšek. A i když je vyrobeno ze 100% polyesteru, je prodyšné a zároveň neodolatelně příjemné. Pozor, toto prostěradlo je sice napínací, ale nepruží! Takže pokud se rozměr vaší matrace liší od rozměru prostěradla, nepočítejte s tím, že se to poddá. Ne, jelikož je nabídka rozměrů tohoto zboží na trhu omezená, kupte raději prostěradlo větší a využijte pro jeho fixaci napínací úchyty zespodu matrace. Stejně tak pozor na výšku matrace.

Ale zpět k prostěradlu. Kdo nezkusil, ať nehodnotí. Jsou opravdu skvělá a jsou často využívána i jako potah přes starší křeslo, sedací soupravu. Původně byla díky chlupu směřována pro zimní prodej, ale v posledních letech roste se jejich obliba u zákazníků i pro letní období.

PÁR TIPŮ NA ZÁVĚR

A na co byste si měli dávat při výběru prostěradla určitě pozor?

Výška prostěradla – rozměr prostěradla = velikost horní ložné plochy vaší matrace. Nikdy neměřte matraci i s boky. Výška prostěradla se na rozměr nevztahuje! Je to až doplňkový rozměr, na který je třeba brát také zřetel. Příklad : velikost matrace je 90x200 a vysoká je 20cm – poté budeme shánět prostěradlo 90x200 a výška prostěradla musí být minimálně 20 – 25cm. Pozor – někteří prodejci nabízejí standartně prostěradla s výškou třeba jen 15 – 18cm. Jelikož má každé napínací prostěradlo vyšité rohy v dané výšce, nenatáhnete ho, nebo bude vylézat, držet pouze v rozích a po stranách vzniknou nevzhledné oblouky.

Guma - pro delší životnost prostěradla by guma NEMĚLA BÝT PROŠITÁ, ale měla by být volně natažená v tunýlku. Co budete dělat, když prostěradlo bude sice kvalitní, po záruce a klidně by ještě pár let vydrželo, ale praskne Vám při jeho natahování guma? Pokud bude volně v tunýlku, vyměníte ji, u prošité gumy, půjdete koupit nové prostěradlo.

Dovozová a levná prostěradla – toto zboží je hojně do naší země dovážené, ačkoliv můžeme podpořit i české výrobce, jejichž kvalita bývá rozhodně mnohem vyšší, než u prostěradel z ciziny. Ty jsou sice cenou lákavé – najdeme je nejen v marketech, ale i na internetu. Jejich cena ale většinou odpovídá kvalitě. Froté se po pár praních vydrolí, po praní se srazí a nezbývá, než koupit prostěradlo nové. Rovněž velikostí býváme u takových výrobků limitováni, kdežto u českých prostěradel máme širší rozměrovou nabídku.

Doufáme, že pro vás bude článek alespoň trochu užitečný při vašem výběru.