Jaká je nejlepší poloha pro náš spánek

Jaká je nejlepší poloha při spánku?

Na zádech, na břiše anebo na boku, tak která z poloh je právě ta vaše oblíbená?

Každý máme tu svou „pravou“, ale vlastně si ani neuvědomujeme, že to jak spíme, nás po zdravotní stránce ovlivňuje více, než tušíme. I když večer uleháme v naší oblíbené poloze, tak během spánku se to několikrát změní. Pojďme se společně podívat na základní polohy spánku a trošku je probereme.

Poloha na zádech

Tato poloha je ze zdravotního hlediska považována za nejlepší ze všech. Proč tomu tak je? Protože při této poloze je naše váha rovnoměrně rozprostřena matraci, což je velmi prospěšné pro naše záda a krční páteř. Pozor ale, nesmíme mít vypodloženou hlavu několika polštáři, pak by došlo ke zbytečnému zakřivení páteře a bolesti zad a krku jsou na světě. I tato poloha má však své nevýhody. Pokud patříte k těm, kteří mají problémy s chrápáním, tak to pro vás nebude úplně ta nej, neb vaše chrápání bude takto ještě intenzivnější. Další, kdo by tuto polohu neměl vyhledávat, jsou lidé s poruchou spánkové apnoe (porucha zástavy dechu).

Poloha spánku na zádech

Poloha na břiše

Spaní na břiše nepatří zrovna k dobrým polohám, spíše naopak je často označováno za nevhodnou. Víte proč? Při spánku na břiše, kdy máme hlavu umístěnou na polštáři, trpí jak krční páteř, tak záda. Nutno říct, že i tato poloha má však své plusy. Při spánku se snižuje intenzita a četnost chrápání a lidé, kteří takto spí, mají lepší trávení.

Poloha spánku na břiše

Poloha na boku

Patří mezi nejoblíbenější vůbec, jedná se o druhou nejlepší polohu, která přestože není úplně ideální, tak u ní převažují klady nad zápory. V této poloze předcházíme především problémům s krční páteří, samozřejmě při používání správného polštáře – zdravotní anebo anatomický. Ale pozor, je zde důležité rozlišit, spaní na levém či pravém boku. Obecně se říká, že při spánku na levém boku ulevíme pálení žáhy a refluxu, ale zároveň vytváříme nežádoucí tlak na plíce, játra a žaludek. Spaní na levém boku se doporučuje především těhotným ženám, neboť tato poloha podporuje krevní oběh u plodu. Spánek na pravém boku nám naopak reflux a pálení žáhy zhorší.

Poloha spánku na boku

Poloha do klubíčka

Tato poloha je často označována jako embryonální, to proto, že připomíná polohu dítěte v děloze matky. Tato poloha sice eliminuje chrápání, ale je velmi špatná pro naši páteř, můžete se tak po probuzení cítit pěkně rozlámaní.

Jaká je vlastně tedy ta pravá poloha pro náš spánek, jakou polohu bychom si měli zvolit? Neexistuje odpověď, která by vám řekla, že pro všechny platí to stejné. Nebo že by vám někdo řekl, že jedna z poloh je vyloženě špatná a druhá vyloženě dobrá. Výběr správné polohy je velmi individuální, záleží na vašem zdravotním stavu, anatomii těla a vašich potřebách. Každopádně odborníky jsou nejvíce doporučovány polohy na zádech či na boku.

Poloha spánku do klubíčka