Provedeme vás základními rozměry ložního prádla

rozmery-povleceni

Jak vybrat správnou velikost povlečení, to je oč tu běží. Protože ložní prádlo je základním designovým prvkem naší ložnice, klademe velký důraz na jeho výběr, je proto velmi důležité, jak vypadá, z jakého je materiálu, ale také, jaký je jeho rozměr.

Než se tedy pustíme do výběru z nepřeberného množství vzorů a látek, musíme se ujistit, jaký rozměr má naše přikrývka a polštář. Pokud rozměr naší přikrývky a polštáře neznáme, musíme ho změřit, naměřené rozměry polštáře a přikrývky, pak většinou odpovídají rozměrům povlečení, které je udáváno v centimetrech. Rozměry přikrývky mohou být až o 5 centimetrů menší a to z důvodu snadnější výměny povlečení. V případě nákupu povlečení se balení nejčastěji skládá z povlaku polštáře a povlaku přikrývky, někdy mohou být balení doplněná i o povláčky na malé polštářky či válečky.

Rozměry povlečení na velkou postel

Povlečení na velkou postel se liší rozměrem povlaku polštáře i povlaku přikrývky.
Podíváme se tedy nejprve podrobněji na povlak polštáře. Nejobvyklejším rozměrem pro povlak polštáře je rozměr 70x90 cm, ale protože i u nás vzrostla poptávka po povlacích na polštáře v rozměru 50x70 cm, začali jsme pro vás šít sady povlečení i s tímto rozměrem povlaku polštáře.

Teď se podíváme podrobněji na povlaky přikrývek. Povlaky na přikrývky dělíme buď na klasické anebo francouzské.

Klasické povlaky na přikrývku mají šířku 140 cm s nejčastější délkou 200 cm, pak můžeme mít povlaky ještě prodloužené, kdy šířka zůstává stejná tedy 140 cm a délky mohou být 220, 240 a 260 cm.

Francouzské povlaky, které se také nazývají jako povlaky na dvoulůžko – se prodávají tak, že v balení najdete vždy 2 povlaky na polštář a jeden povlak na přikrývku. Rozměr povlaku přikrývky je nejčastěji v šířce 200 cm, ale může být i 240 cm, délku je možné volit v rozměrech 200, 220 a 240 cm.

Rozměry povlečení do dětské postýlky

I v případě výběru dětského povlečení do postýlky je důležité vědět ten správný rozměr. V této kategorii jsou nejčastějším rozměrem povlaky na polštáře ve velikosti 40x60 a 45x65 cm a povlaky na dětské přikrývky ve velikosti 130x90 a 135x90 cm. Jak tedy vidíte i zde je nutné, abyste při nákupu dětského povlečení oba rozměry pohlídali a vybrali povlečení odpovídající vámi potřebným rozměrům.

Co dalšího si můžete při výběru povlečení zvolit?

Zapínání – na knoflík, zip či hotelovou kapsu. Co zvolit je věcí čistě individuální, co si budeme povídat, nejjednodušší zapínání je na zip, tato varianta se hodí především do domácností. Pokud však budeme vybírat povlečení do penzionů, hotelů či školek, tak tam počítejte s tím, že prádlo se vozí prát do prádelen a povlečení se mandluje, zip tedy není vhodná varianta, v tomto případě volte spíše mezi knoflíkem anebo hotelovou kapsou.

Materiál – materiály jsme podrobně rozebrali v jednom z přechozích článků nazvaném „Vybíráme povlečení“, takže nyní jen okrajově projdeme společně základní materiály, ze kterých se povlečení šije. Nejrozšířenější je povlečení bavlněné, které je vyrobené ze 100 % hladké bavlny, v závěsu za ním je krepové povlečení vyrobené ze 100 % bavlněného krepu, dále ranforce povlečení – příjemně měkké povlečení z hladké bavlny, další je povlečení z mikrovlákna, které je jemné a lehké, doporučujeme hlavně pro letní období a jako poslední vám nabízíme mikroplyšové povlečení, které má hustý a jemný chlup, je velmi teplé a doporučujeme pro změnu v zimním období.

Doufáme, že těmito řádky jsme vám pomohli zorientovat se ve spletitostech rozměrů ložního prádla, vás už nyní čeká jen snadný výběr a kvalitní, pohodlný spánek v novém povlečení.