Jak často měnit ložní prádlo

Jak často měnit ložní prádlo

Již název našeho dnešního článku je sám o sobě otázkou do pranice, co člověk, to názor. Ruku na srdce, jak často měníte ložní prádlo právě vy, je to častěji než 1 x do měsíce?

Ženy si většinou četnost výměny nesou s sebou jako návyk, který přejaly od svých maminek či babiček. Chcete svůj zvyk změnit, zajímá vás, proč a jak často měnit ložní prádlo? Pokud jste si odpověděli „ano“ alespoň na jednu z našich otázek, tak jste tady dnes správně a čtěte dál.

Nemáme žádné pochyby o tom, že máte rádi vaši domácnost čistou a dobře udržovanou. Ve většině českých domácností se ložní prádlo mění v rozmezí 3 – 4 týdnů, což je bohužel opravdu málo. Ložní prádlo by se mělo měnit alespoň 1 x za 14 dnů. Proč tomu tak je, zdá se vám to časté? Na to existuje jednoduchá odpověď.

V posteli trávíme velkou část života, zanecháváme po sobě různé biologické stopy od potu, po vlasy, odumřelé kožní buňky, které se stávají potravou pro roztoče, zkrátka je toho až až. Roztoči nám pak mohou způsobovat či zhoršovat zdravotní problémy - především pokud někdo z nás trpí na astma, ekzémy či různé vyrážky a to přeci nechceme. Pokud máme doma navíc ještě zvířátko, které s námi do postele ulehá, tak pak bychom měli ložní prádlo měnit ještě častěji – alespoň 1 x týdně. Četnost výměny by se měla zvýšit i v letním období, nebo v případě nemoci, zkrátka v době kdy se člověk více potí.

Neméně důležité je praní a žehlení. Vždy se řiďte údaji ze štítku, který najdete na každém povlečení, je to další způsob, jak díky vysoké teplotě zatočíme s bakteriemi a roztoči. Tady se ještě pozastavme, jednou za čas je potřeba vyprat i naše polštáře a přikrývky i zde sledujeme štítky, dle kterých se řídíme. Je možné, že vše zvládneme vyprat doma v pračce, ale pokud ne, pak budeme muset navštívit čistírnu nebo prádelnu s velkokapacitní pračkou a sušičkou. Tápete ve znacích uvedených na štítcích povlečeních, dek, polštářů, apod? Tak pro vás máme tip na jeden náš dřívější článek, který jsme na našem blogu už publikovali. Pokud si nebudete nějakým znakem jisti, stačí tento článek otevřít a budete mít hned jasno.

Doufáme, že vám náš dnešní článek přinesl nové informace či rady ohledně četnosti výměny ložního prádla a že se třeba pustíte do výměny častěji. Co vy na to?